Slide background
Slide background

Utrustning

Att ha bra och rätt anpassad utrustning är en viktig förutsättning för att hålla på med drag för att minimera skador. Det finns många olika tillverkare och har man möjligheten är det bra att kunna prova utrustningen innan man köper.

Sele

Hundens sele ska sitta så att den ger hunden rörelsefrihet samtidigt som den ger stöd när den arbetar. En sele av nometyp är att rekommendera. Det finns också nordisk sele (används när hunden ska dra pulka/vagn med skakel) och combinedsele. Loksele är ett sele som används vid tyngre, längre och långsammare drag av pulka eller vagn.

Selen ska inte vara för smal eller för vid i halsen. En riktlinje är att bröstplattan ska sitta mittför bröstbenet. Den ska inte vara för lång så att den hämmar höftrörelsen. Den får inte vara för stor så att den sitter mot mjukdelarna.

Här är en skiss hur selet bör sitta:

Skiss över hur sele ska sitta

Se film hur ett dragsele ska sitta: Dragsele

Några tillverkare av sele:

Non-stop, Limex, Björkis, Manmat, Dragråttan, Segebaden, MR koppel, Sundpro, Zéro DC, Troll m.fl.

Hos flera tillverkare kan man måttbeställa till sin egen hunds storlek.

Se film hur man mäter för ett dragsele: Att mäta för sele

Lina

Linan ska vara av expanderande typ. En del av linan ska vara fast (närmast hunden) och en del ska vara expander. För Canicross ska linan vara minst 1,5 meter och max 2,5 meter (i expanderat läge). För cykel, sparkcykel och linkörning ska linan vara minst 2 meter och max 3 meter (i expanderat läge) (uppdatering i reglerna 2018). Det får inte finnas några metalldelar i delen närmast föraren. Man måste således se till att linans ögla man kopplar på sitt hundförarbälte inte är gjord av metall.

BGB-liknande krokar är förbjudna (uppdatering i reglerna 2018). Det har tyvärr förekommit skador där BGB-haken har fastnat i både hund och förare och slitit upp huden. En ”pistolhake” kan därför vara att föredra, dock kan vissa modeller kärva vid is och kyla. Flera rekommenderar pistolhake av mässing och av bra kvalité. På Svenska Draghundsportförbundets hemsida under regler finns information vilka krokar som är godkända och inte godkända.

Det finns även något som kallas för ”eskimåkrok” som ett alternativ.

Eskimåkrok

Det finns nu också något som kallas ”eskimåkula” som fungerar ungefär som en ”eskimåkrok” där pinnen är ersatt av en kula istället. Här gäller det att öglan på linan inte är för stor så att kulan hoppar ur.

FullSizeRender-24 FullSizeRender-22

Bälte

Ett bälte ska vara minst 7 cm i ryggen. I vissa klasser ska bältet ha ”öppen krok” eller panikhake för att vara godkänd på tävling. I tävlingsreglerna för Canicross står inget om att det måste vara ”öppen krok”, men det kan vara praktiskt att snabbt kunna haka loss linan samt att kunna använda samma bälte till flera klasser.

Exempel på dragbälten: Dragbälten

Ibland kan en del uppleva problem att linan hoppar ur kroken vid aktivitet. Ett enkelt tips är att trä på en bit plastslang på kroken (några centimeter lång), så stannar linan kvar bättre och kroken är fortfarande ”öppen”.

Krok och slang

Sparkcykel/scooter

Det finns många olika tillverkare av sparkcyklar för hundkörning. Det finns sparkcyklar med ”V-broms” och ”skivbroms” (trumbroms förekommer också). Valet av broms får styras av hur mycket och hårt man ska köra. V-bromsar måste man ofta byta beläggen på. Skivbromsar håller bättre och är därmed driftsäkrare, men är istället lite dyrare i inköp.

Några exempel på sparkcykelmärken:

Kickbike: http://www.kickbike.se

Pawtrekker: http://pawtrekker.com

Kostka: http://en.kostka-kolobka.eu.

Rowerland

Traczer: https://www.traczer.com

Gravity scooter: http://www.gravity-scooters.com 

Dockster

Kolla också olika köp-/säljsidor, t.ex. Blocket. Det dyker upp någon ibland, men de verkar säljas fort.

Hjuldiametern på fordonets hjul ska vara minst 30 cm (IFSS regler 81.2.4) och det får inte vara dubbdäck (80.2.4 cykel och 81.2.6 scooter).

Det är en stark rekommendation att ta bort allt onödigt (t.ex. stänkskärmar och stöd) på sparkcykeln som kan skada förare och hund vid en incident.

Hundskor

Kärt barn har många namn: ”hundskor”, ”socka”, ”tossor”, ”booties”. En del underlag sliter på hundens tassar vid fysisk aktivitet. Ibland kan även hunden ha små sprickor som kan förvärras av träning. På vintern kan snö och is samlas i trampdynorna. Ett tips är att vänja sin hund vid fysisk aktivitet med hundskor/-sockor på. Det billigaste är att sy själv av t.ex. fleece eller kraftigare väv av cordura-typ (ca 300, 330 denim brukar vara vanligt). Det finns flera företag som syr upp och säljer.

Tassalva kan vara bra att använda för mjuka upp torra och spruckna tassar. Håll också en bra längd på klorna (dvs inte för långa). Tips på salva är ”Fyra Ess Hundsalva” och spenfett. Dock måste man själv hålla koll på vad som är dopingklassat eller inte om man ska tävla, då vissa salvor anses som doping.

Några leverantörer som säljer sockar/tossor/booties:

www.gippmokk.se

www.jokksokk.se

Tips på hur man kan göra hundsockor själv: Sy sockor själv

Skyddskläder

När man kör hjulfordon (sparkcykel, cykel, vagn), så är det krav på att ha hjälm och en rekommendation att ha handskar. Är man under 16 år måste man även ha ryggplatta. En rekommendation är att ha bra skydd (oavsett ålder). Man ser allt oftare förare som har en skyddsväst med inbyggd rygg-/magplatta, axel- och armbågsskydd samt knäskydd. Skyddsglasögon är en rekommendation då det lätt flyger upp snö, jord och grus från hundens tassar.

Skidor

Vid linkörning så är det främst skatetekniken som gäller. Skidorna får inte ha stålkanter som kan skada hunden. Rekommendationen är därför särskilda skateskidor och tillhörande stavar (som bör vara länge än stavar till klassisk skidåkning).

Pulka

Pulkan ska vara anpassad så att vikter kan tillsättas så att pulkan får rätt vikt i förhållande till hundens vikt. När man väger in pulkan inför tävling ingår även hundens sele samt lina och skakel i vikten. Vikten beror på vilken grupp man tävlar i och hur mycket hunden väger. Det finns lite olika utföranden på pulkor. Fjellpulkan är en vanlig pulka. Björkis har också en modell som kallas ”paddan”. Pulkan har skidor undertill, som ska vallas på samma sätt som de vanliga skidorna man åker med.

När man ska köra med pulka, så ska även hunden ha ett sele som är anpassad för uppgiften. Skakeln ska fästas vid sidan. Det finns s.k. nordisk sele och combined sele. Combined sele kan även användas till vanlig linkörning och är lämplig när man tävlar combined.

Släde

Det finns många utföranden på slädar. Dels beroende på distansen man ska köra och även med antalet hundar man ska köra med.

Här är ett informativt filmklipp om olika slädar: Slädar via Draghundar.se

Här finns också information om olika slädar: LillaLiam blogg om slädar